11/11/2024

Te-ai întrebat vreodată cum este viața într-un colegiu militar și care este diferența față de civil?

Păi… Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea asta, sau ai avut vreodată prin absurd curiozitatea să afli acest lucru, probabil acesta este un articol care  te interesează!

Mă numesc Grosu Lucian și sunt elev la COLEGIUL ECONOMIC “HERMES” PETROȘANI, în clasa a XI- A, dar în același timp sunt și fost elev militar la COLEGIUL NAȚIONAL MILITAR „MIHAI VITEAZU” din Alba Iulia (CNMMV).

Ei bine, după șase luni petrecute acolo, pot spune că viața într-un colegiu militar nu este pentru oricine, distanța față de casă și puținele ore libere își spun cuvântul.

Am o imagine cu colectivul de acolo, iar după aceea intrăm în detalii.

Cele mai des întâlnite întrebări sunt: “Și ce program aveați voi acolo? Ce făceați? Aveați multe activități? “

Păi… treaba stă cam așa: de luni până vineri, “deșteptarea” mai exact trezirea era la ora 6:00, urmând ca 10 minute mai târziu să ajungi în baza sportivă a colegiului pentru a efectua “înviorarea de dimineață” aceasta constând în câteva ture de teren și exerciții fizice. Apoi la întoarcerea în dormitoare, urmează programul de spălător, unde aveam 10 minute ale noastre în care ne duceam la bun sfârșit rutina de dimineață, mai exact ne spălam dinții, fața și ne aranjam paturile, mai apoi pregătindu-ne, în uniforma militară, de studiu, pentru ieșirea pe sectoarele atribuite, asta însemnând un loc specific unde tu trebuie să faci curățenie, deoarece aici nu există femei de servici, elevii militari fiind învățați să curețe mereu baza militară. 

După programul de sectoare urmează adunarea și micul dejun. După ce am terminat masa revenim din nou pe platou pentru arborarea steagului și inspecția de dimineață, iar apoi deplasarea în sălile de curs, acestea fiind întrerupte de “pauza mare” pentru a primi gustarea. La orele 14:00 se termină orele de curs urmate de o adunare unde se prezintă în fața formației plantoanele, și voi explica imediat ce folos au elevii de serviciu, aceasta fiind urmată de deplasarea la cantină, pentru a lua prânzul, care de obicei era unul destul de gustos. Apoi, după două ore libere, urma programul de studiu, unde toți elevii se strângeau în clase pentru  a învăța și a efectua temele primite pentru ziua următoare, de obicei aceștia având și ore de ajutor cu alți profesori, punând la punct ce nu au înțeles în timpul orelor. La sfârșitul orelor de studiu urmează adunarea pentru masă, iar apoi apelul de seară, unde se făcea prezența și se cobora steagul.

Apoi nu se mai întâmpla mare lucru, se dădea stingerea, iar plantoanele din seara respectivă, împărțite în 4 schimburi, păzeau compania.

Cam acesta este programul, dar în timpul lui se întâmplă și lucruri foarte frumoase și activități deosebite, cum ar fi cursuri de dans, de canto,  echipe sportive, acestea fiind locuri unde întâlnești oameni minunați care îți vor fi alături.

Chiar și în rarele ieșiri, permisii- cum le spuneam acolo, se întâmplau lucruri memorabile, acestea fiind mult mai prețuite după ce devin mai puțin accesibile decât cele ale civililor.

Printre elevii colegiului sunt câteva tradiții, care se țin an de an, una dintre ele fiind și “botezul” – aceasta fiind oarecum o inițiere a bobocilor, făcută de cei din clasa A XII-A,  la finalul căreia urmează un mare ”dezastru” în companie.

Cel mai emoționant moment din liceul militar, în opinia mea,  este chiar jurământul militar, un gest simbolic făcut de toți militarii, acesta fiind completat de o întreagă paradă militară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *