„Gândește neconformist” -Proiect PNRR Educație prin cultură
un articol de prof. Irina Boboc
În perioada 13-15 iunie, 45 de elevi și 5 profesori de la Colegiul Economic „Hermes” Petroșani au participat la o tabără tematică la București, în cadrul proiectului PNRR – Educație prin cultură, intitulat „Gândește neconformist”. Scopul acestei activități a fost de a intra în contact cu presa scrisă și televiziunea, de a experimenta ce înseamnă o redacție de presă și nu în ultimul rând de a găsi inspirație pentru articolele din următorul număr al revistei colegiului nostru „Think ouside the box!”
PRIMA ZI
La TVR
Prima vizită a fost la Televiziunea Română (TVR). Am fost surprinși să descoperim ce industrie și ce desfășurare de forțe se ascund în spatele unui aparent banal buletin de știri. Ba chiar am asistat în direct, din studio, la transmiterea Telejurnalului de la ora 14, prezentat de Andra Soceanu. Am stat la pupitrul emisiunilor „Câștigă România” și „ Garantat 100%”, am pășit pe treptele din studiourile de la „Surprize, surprize”, „TVR Cultural” și alte emisiuni care au făcut istorie în această instituție.
La AGERPRES
A urmat vizita la Agerpres, unde am pătruns în studioul și arhiva video-documente, iar apoi în de foto-documente. Am răsfoit, la propriu, pagini întregi de istorie. Le-am căutat și pe cele despre Valea Jiului și am avut bucuria să le și găsim.
La Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Seara ne-a prins la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Am străbătut fascinați acest spațiu de explorare a Universului, care găzduiește aproximativ două milioane de exponate, având ca tematică biodiversitatea, fauna, originea vieții și complexitatea speciei umane.
A DOUA ZI
La „Moara de hârtie”
A doua zi a excursiei ne-a oferit o experiență inedită la Ansamblul „Moara de hârtie – Satul meșteșugarilor” (din comuna Comana, jud. Giurgiu), desfășurat pe mai multe ateliere care acoperă diverse activități: obținerea manuală a hârtiei, tipărirea hârtiei cu ajutorul unei tiparnițe manuale, legătoria de carte, fierăria, împletitul de papură, olăritul și tâmplăria.
An descoperit istoria acestor îndeletniciri și am făcut cu mâinile noastre hârtie, pe care apoi am tipărit-o singuri la o tiparniță.
Am confecționat amintiri și le-am imprimat în suflet împreună cu poveștile pline de duioșie, dedicație și pasiune ale oamenilor de acolo.
La Muzeul Militar „Regele Ferdinand”
Vizita la Muzeul Militar „Regele Ferdinand” a constituit o impresionantă lecție de istorie completă a neamului nostru. Două ore de poveste adevărată dinainte de Cristos și până în zilele noastre, care ne-au ținut atenția încordată, descoperind parcă pentru prima oară cine suntem ca neam și țară.
A TREIA ZI
La „Țiriac Collection”
Cea de-a treia zi ne-a adus cu… roțile pe pământ, chiar dacă pentru unii dintre noi Galeria de Automobile „Țiriac Collection” pare a fi raiul zilelor noastre contemporane.
Am admirat peste 150 de mașini și motociclete fabricate începând cu anul 1899. Am descoperit că fiecare are o poveste aparte, multe aparținând inițial unor proprietari celebri.
La Grădina Botanică
Ultimul obiectiv vizitat – Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București – a constituit o oază de răcoare și relaxare a celor trei zile fierbinți ale excursiei, un loc frumos și liniștit, o expoziție în aer liber și corpuri de sere cu peste 10.000 de specii de plante, care pot fi descoperite și admirate. Toate acestea ne-au ajutat să descoperim încă o dată frumusețea și importanța naturii.
Mie mi-a plăcut vizita la TVR. Am avut ocazia să vedem cum se prezintă știrile în timp real. Am văzut platourile de filmare a celor mai faimoase emisiuni din România. A fost o experiență unică de unde am avut de învățat multe chestii noi legate de munca în televiziune. Am primit foarte multe detalii legate de redarea și transmiterea emisiunilor. Este un sentiment minunat, dar și ciudat să poți vedea emisiunile din alt unghi față de cel de acasă. (Mureșan Miriam- clasa a IX-a A)
M-a impresionat cel mai mult vizita la TVR, acolo am avut ocazia să vedem un jurnal de știri transmis în direct chiar din platoul de filmare. Ni s-au prezentat locurile în care s-au filmat unele dintre cele mai vizionate emisiuni de către români și ni s-au adus la cunoștință foarte multe informații ce țin de redarea și transmiterea emisiunilor. E fascinant să afli câtă muncă stă de fapt în spatele emisiunii preferate pe care o savurezi din confortul canapelei tale de acasă. (Țiței Patricia- clasa a IX-a B)
Experiența pe care ne-au oferit-o obiectivele vizitate în excursia de la București, a fost un prilej substanțial de îmbogățire a bagajului de cunoștințe și a culturii generale. Am avut parte de un mediu propice schimbului de păreri, idei și impresii, toate acestea constituind un cadru prielnic pentru dezvoltarea personală. Una din experiențele memorabile din cadrul excursiei a fost vizita la Moara de Hartie, locul în care am învățat și am înțeles cum funcționează meșteșugul tipografic. Acolo am primit informații despre fiecare utilaj, ce face și cum funcționează, acestea ajutându-ne să înțelegem istoria evolutivă a acestui domeniu, indispensabil omenirii. (Fulger Vlad- clasa a X-a A)
Mi-a plăcut vizita la Moara de Hârtie de la Comana deoarece felul în care am fost primiți și modul în care ni s-au prezentat obiceiurile și istoria tipografiei a fost unul foarte simplu, dar frumos. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am contribuit la imprimarea scrisului pe foile făcute manual din hârtie reciclată. A fost o experiență nouă și plăcută, merită vizitată! (Tălmaciu Maria- clasa a X-a B)
Moara de Hârtie a fost unul dintre obiectivele turistice rurale, care ne-a lăsat o amintire plăcută, fiind o experiență inedită, care poate fi înțeleasă, doar simțind energia acelui loc. Invenția tiparului este o mare realizare a omenirii. (Stoica Alexia- clasa a X-a B)
Obiectivul care m-a impresionat cel mai mult a fost Moara de Hârtie de la Comana. Oamenii de acolo au fost foarte primitori. Ei ne-au plimbat prin istoria hârtiei și a tipăritului ca într-o poveste. Am fost surprins de pasiunea lor pentru acest meșteșug pierdut și de răbdarea pe care au avut-o cu noi. Sper că voi mai avea ocazia să vizitez acest obiectiv. (Potoroacă Paul- clasa a XI-a A)