21/03/2025

IMPORTANȚA STAGIILOR DE PRACTICĂ PENTRU TRANZIȚIA DE LA ȘCOALĂ LA VIAȚA ACTIVĂ

un articol de prof. ec. Margareta Popescu

Absolvenții de liceu sau învățământ profesional, odată ieșiţi de pe băncile şcolii, încep să îşi construiască o carieră. Într-un fel sau altul, toți își doresc job-uri importante, bine plătite, menite să le ofere cât mai multe beneficii și satisfacții. Fiecare dintre aceștia își caută cel puțin o destinație profesională, însă cuvintele care însoţesc multe dintre anunţurile de angajare sau întrebările de la interviu sunt descurajante: „Cel puţin un an experienţă necesară în domeniu” sau „Ce ştii să faci?”, iar acest lucru arată că mulţi dintre angajatori aşează experienţa pe primul loc înaintea cerinţelor de la serviciu. Astfel că, pentru a te angaja, ai nevoie de experiență. Totuși, în timpul studiilor, nu ai ocazia să o dobândești, ceea ce face dificil să găsești un loc de muncă. Ca rezultat, mulţi dintre tineri ajung fie şomeri, fie să lucreze în alte domenii decât cele pentru care au studiat, iar angajatorii se plâng că majoritatea absolvenţilor nu au abilităţile practice necesare pentru a excela la locul de muncă.

Soluţia este efectuarea unui stagiu de practică în timpul şcolii, iar acest lucru va da posibilitatea participanţilor să experimenteze mediul real de lucru, să dobândească abilităţi practice şi principii etice de lucru corecte.

În acest context, proiectul PEO_PRACTICANȚII DE AZI – PROFESIONIȘTII DE MÂINE, cod smis 311616, implementat de Colegiul Economic „Hermes” pe o perioadă de trei ani, noiembrie 2024 – august 2027, va oferi oportunitatea unui număr de 251 de elevi din clasele terminale de a experimenta realităţile unui loc de muncă în cazul în care doresc să dezvolte o carieră viitoare în următoarele profesii: tehnician în activități economice, tehnician în turism, bucătar, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, cofetar-patiser, comerciant-vânzător și lucrător hotelier. Stagiile de practică se vor derula la agenții economici din orașul Petroșani, parteneri ai Colegiului Economic „Hermes”.

În această perioadă, elevii dobândesc experienţa care îi va face mai încrezători în propriile abilităţi şi vor învăţa, în afara lucrurilor specifice locului de muncă, despre modul de dezvoltare a competențelor verzi și despre managementul carierei în contextul economiei verzi, despre managementul timpului, disciplină, comunicare eficientă, gândire logică şi critică.

Aceste cunoştinţe şi experienţe nu pot fi învăţate într-o sală de clasă, iar elevii vor constata cum teoria poate fi aplicată în mediul real. Elevii sunt provocaţi să muncească alături de colegii lor mult mai experimentaţi şi, în acest mod, pot să îşi îmbunătăţească abilitățile și aptitudinile profesionale. Un alt avantaj este oportunitatea de a începe o carieră şi de a-şi crea o reţea profesională. Când un elev se alătură unei companii, persoanele lângă care lucrează îl vor privi ca pe un coleg, ca pe o persoană care îşi va aduce contribuţia pentru succesul comun, iar dacă practicantul dovedeşte că poate deveni util, angajatorul îl va putea considera o valoare, putând să îi ofere un loc de muncă după absolvire.

Importanţa și atractivitatea unor astfel de stagii constă în însușirea și dezvoltarea unor abilități profesionale aplicate, precum munca în echipă, șansa de a câștiga experiența profesională reală și, la final, de a obține un loc de muncă permanent în domeniul de lucru ales. De cealaltă parte, prin aceste programe de stagii de practică, angajatorii au posibilitatea de a atrage în cadrul companiei lor tineri valoroși, pe care îi pot forma, îndruma și ulterior angaja în regim permanent. Selectarea unui proaspăt absolvent într-un program de practică presupune seriozitate, orientare către învăţare și perfecţionare, precum și deschiderea de a dobândi abilităţi profesionale noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *