26/02/2024

Revoluția digitală: UE impune giganților tech să dezvăluie secretul conținutului AI!

un articol de Darius Cuciurean

Uniunea Europeană (UE) a decis să impună o nouă reglementare prin care platformele sociale precum Google, Facebook, YouTube și TikTok vor fi obligate să marcheze clar orice conținut creat cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI). Măsura are ca scop combatarea informațiilor false care circulă pe aceste platforme și se aplică începând cu data de 25 august. Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a anunțat această inițiativă pentru a responsabiliza platformele în fața societății și pentru a minimiza riscurile de dezinformare în contextul evenimentelor din jurul Ucrainei și impactul asupra proceselor electorale.

Context:

Cu creșterea continuă a utilizării Inteligenței Artificiale (AI) în generarea de conținut pe platformele sociale, s-a constatat o proliferare a informațiilor false, care pot influența opinia publică și pot afecta grav societățile și democrațiile. Prin urmare, UE a considerat că este esențial să reglementeze acest aspect și să impună platformelor sociale o responsabilitate mai mare în gestionarea conținutului generat de AI.

Implementarea măsurii:

Potrivit noii reglementări, toate materialele create cu ajutorul Inteligenței Artificiale vor trebui marcate în mod clar, inclusiv sunete, imagini și texte. Această etichetare va permite utilizatorilor să identifice cu ușurință conținutul generat de AI și să fie mai vigilenți în privința informațiilor pe care le consumă. Platformele online au obligația să se conformeze noilor reguli până la finalul verii și să asigure că toate materialele generate de AI sunt etichetate corespunzător.

Responsabilitatea platformelor:

Comisia Europeană a subliniat importanța responsabilității pe care platformele sociale o au față de societăți și democrații. În contextul evenimentelor din jurul Ucrainei și al riscurilor de dezinformare care pot afecta procesele electorale, este imperativ ca platformele să acționeze pentru a combate și preveni răspândirea informațiilor false. Marchezarea clară a conținutului generat de AI reprezintă un prim pas important în această direcție.

Pe scurt:

S-a adoptat o nouă reglementare prin care impune platformelor sociale precum Google, Facebook, YouTube și TikTok să marcheze orice conținut generat de Inteligența Artificială (AI). Această măsură este menită să combată informațiile false și dezinformarea pe platformele sociale, cu scopul de a proteja societățile și democrațiile. Platformele au responsabilitatea de a se conforma acestor reguli și de a asigura că utilizatorii pot identifica și evalua cu precizie conținutul generat de AI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *