26/02/2024

Încă un subiect tabu?

un articol de Darius Cuciurean

Ce este educația sexuală?

În primul rând, acest termen nu impune și nu promovează în niciun caz adolescenților să întrețină relații intime. Educația sexuală este în primul rând educație pentru sănătate. Aceasta constă în informarea adolescenților că a întreține relații intime implică riscuri și responsabilități

Majoritatea adolescenților nu discută cu părinții despre acest subiect deoarece pentru ei este un subiect tabu sau se simt stânjeniți când vine vorba despre acest subiect.

Adolescenții au tot dreptul să aibă acces la informații privind corpul si sănătatea lor.

De ce avem nevoie de educație sexuală în școli?

Privind statistica, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul crescut de mame minore, iar  violența domestică este des întâlnită în majoritatea familiilor.

 

Unii elevi nu cunosc termenul de ,,consimțământ” iar prin urmare aceștia din păcate ajung să se confrunte cu situații greu de imaginat. De aceea sunt de părere că toți elevi ar trebui să fie familiarizați privind acest subiect.

Acest program despre introducerea educației sexuale in școli a fost adoptat cu 224 voturi ,,pentru” si 49 de abțineri

 

Aprobarea educației sexuale în școli

Actul normativ de modificare a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, reexaminat la solicitarea șefului statului, prevede că în școli se vor derula ore de educație sexuală, din clasa aVIII-a, numai cu acordul scris al părinților.

Părerea părinților și a profesorilor despre acest subiect

Peste 77% din părinți si profesori sunt de acord cu introducerea educației sexuale in scoli. Iar ceilalți 23% sunt de părere că acesta este un subiect rușinos, deși educația sexuală ar trebui să înceapă de acasă și continuând la școală, acest lucru nu prea este des întâlnit la noi în țară deoarece majoritatea părinților evită să vorbească de față cu copiii lor despre acest subiect.

Ce spun elevii?

Toți factorii de decizie au omis să întrebe tocmai grupul țintă. Elevii cred că introducerea educației sexuale în școli i-ar ajuta mult mai mult pe tinerii din ziua de azi să evite atât bolile cu transmitere sexuală, riscurile unei întreruperi de sarcină la o vârstă fragedă cât și emoțiile si temerile față de acest subiect. Este un subiect care ar putea schimba viețile multor adolescenți care sunt în situații dificile și nu știu cui să ceară un sfat sau pur si simplu să ceară ajutor fără nicio reținere.

Tu ce crezi despre asta? Lasă-ne un comentariu aici, ca să îți faci vocea auzită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *